Sarala – Bare Minimalist House

Finalist of Indonesia Institute of Architect Jakarta Award 2012

Bioclimatic House

Bioclimatic House

Bare Minimalist as in 1st June 2013

Bare Minimalist as in 1st June 2013

This is an individual residence located in Jakarta/ The site is 8 m wide and 24 m deep owned by Charles Wiriawan and Irene, which is the typical conditions for dense row house in Jakarta. Like what happens, dense row house is happened because of too many bedrooms and corridors without inner courtyard inside the house. The design usually very humid and hot during the summer and rainy season because of house planning which doesn’t reflects to tropical sunshade and cross air circulation. In this case, the design offers the house not as simple and uncomfortably solution but as responsive as possible in passive design to redefine tropical house in simple way. West side which is the hottest surface during the year is blocked by solid wall which is the boundary between the house to the neighbor.The design placed the circulation as a continuous and sequential space which centers wind tunnel at the centre of the house which becomes living space, dining space and also, place where cross air circulation happens.For the wall, the design placed 600 mm x 1200 mm reinforced fibre concrete as covering of the whole walls providing insulation of heat from sun. The louvers on the facade are simulated carefully to cut direct sunlight. The glass and louvre reacts to save energy by providing natural ventilation for this house.
View to Foyer as Wind Tunnel at the centre of the House

View to Foyer as Wind Tunnel at the centre of the House

Plan of the House

Plan of the House

View to Foyer as Wind Tunnel at the centre of the House

View to Foyer as Wind Tunnel at the centre of the House

View to Foyer at Ground Floor

View to Foyer at Ground Floor

bare minimalist3

Stairway's Entrance

Stairway’s Entrance

View from the Entrance to Living Room and Home Office

View from the Entrance to Living Room and Home Office

View from Living room to Entrance

View from Living room to Entrance

View from the Living Room to Inner Garden

View from the Living Room to Inner Garden

Bare Concrete Finishes
Credentials :
Architect : Realrich Sjarief
[RAW – Real Architecture Workshop]
Owner : Charles Wiriawan and Irene
Contractor : Singgih Suryanto – DOT Workshop
photos : Eric Dinardi from Bacteria Photography

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s