Kategori
projects

Project 09 – Dancer House

Located in The Green Precinct, Bumi Serpong Damai, Tangerang, Dancer House (well known by Kampono House) sited on the corner of the complex facing west and south. Its total area is 319 sqm, and having land shaped round. The design use this existing situation to emphasize the land potential of scenery and continuous attributes by juxtapositioning axial line and curvature lines, both in the interior and exterior part. The concept is elaborated from the previous Realrich Architecture Workshop’s project such as the Wood Box project, the project is a new way of how intuition, iterations, and functions shape its form.

From outside, the house shows its extroverted while from inside, neatly put dwelling program kept family activities intact and still private. Land orientation influences the design process as an opportunity to maximize lighting reception and vistas. Double height window standing still an upfront side that facing Southwest, which shaded by 2 existing Albizia Chinensis trees. The design process changes in a flow/continuous manner into final shape following its ground and scenery, as to resemble a dancing house, which was inspired by Mrs. Adhisty’s profession as a dancer.

Entering the house, an open plan living room welcomed inhabitants and visitors. The ground floor ceiling is extended to maximize its spaciousness by a height of 4 meters. On top of the living room, the airflow mechanism consists of air stacking effect, -a lightwell, with a size of 180×180 cm and periphery opening as cross air circulation. The swimming pool is located on the second floor to guard user’s privacy, this position is achieved by raising the level of ground for about 2 m above, with land cut-and-fill method. Its positioned below curvature roof and having outmost scenery of the entire neighborhood.

The roof garden is placed at the rooftop to insulate the building from heat. This space also serves as a relaxing place for an immediate garden party. Below on the first floor, there is 3 bedroom beside central stair. Two-bedroom are designed in 18 sqm for children, adjoining to terrace from curvature component. The master bedroom has a bigger area of 30 sqm, with a walk-through closet for clothes and powder area, adjoining master study, and facing directly to the swimming pool.

Photography by Eric Dinardi

The dance floor is placed on the same floor between the master and kid’s rooms. This space also works as a second living room for the family. The service floor and the wet kitchen are located in the semi-basement floor, along with utilities as Genset and wáter pump.

The material used in the house consisted of local cream Tulungagung marble, solid Merbau wood, and steel pipe for handrailing. For handrailing, it is designed vertically placed each in 80 mm distance, put horizontally for kid’s safety. It used local ceramic for service floor and coated bare concrete for outdoor finishes.

Dancer House is one example of a project which exercises the modification of form and program with open plan circulation, in the tropical climate of Bumi Serpong Damai Tangerang, Indonesia.

Oleh Realrich Sjarief

Founder of RAW Architecture

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s